Buzau

Buzău

Despre Buzău se scriu lucruri complexe, iar datele istorice şi informaţiile privind cultura locului sunt pline de  copioase şi variate detalii.
Binecuvântat de Dumnezeu,  Buzăul se “trage” geografic şi spiritual din rădăcinile celor trei provincii româneşti: Muntenia, Moldova şi Transilvania şi este la întretăiere nu numai de drumuri şi regiuni istorice ci şi de frumuseţi prea bine cunoscute şi de frumuseţi la fel de prea mult neştiute.
Când spui Buzău nu ştii depre ce să vorbeşti mai întâi …despre atracţiile turistice pe care le oferă, despre evenimentele culturale pe care le găzduieşte, despre evenimentele sportive de top ce au loc aici sau depre experienţa gastronomică unică.
Cu ce să începi şi ce să nu uiţi…. Haideţi să redescoperim împreună acest tărâm de vis numit Buzău.
Descoperirile arheologice din culturile Gumelnița și Monteoru atestă prezența omului pe meleagurile ocupate acum de orașul Buzău dinaintea erei creștine.
Un document din anul 375 e.n. menționează râul cu numele Mousaios, aceasta fiind cea mai veche atestare a numelui orașului, nume pe care l-a primit de la acest râu.
În Evul Mediu a existat și o cetate a Buzăului, despre care s-au păstrat doar câteva mențiuni în documente străine, iar târgul, menționat ca fiind deja existent la 1431, a devenit și sediu episcopal ortodox în secolul al XVI-lea.
Aflat în sud-estul României, judeţul Buzău se întinde pe aproape întreg bazinul râului Buzău și reunește trei forme de relief: munți la nord, câmpii la sud și în rest zonă de dealuri subcarpatice.
Peisajele variate, în special în zona de munte și deal, și elementele populare, etnografice și istorice oferă o atracție specială pentru turiști. De la complexe brâncoveneşti, la lacuri de acumulare şi bine cunoscuţii vulcani noroioşi, judeţul este perfect pentru cei care vor să se  relaxeze şi să se bucure frumuseţile Buzăului.