Muzeul Chihlimbarului

Muzeul Chihlimbarului

Comuna buzoiană Colţi se află pe harta puţinelor locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În patria chihlimbarului de Colţi, cunoscut și sub numele de romanit, comunitatea locală a construit în anul 1973 o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini. În colecţia muzeului buzoian, al doilea din Europa, se află cel mai vechi chihlimbar, cu o vechime de 60 de milioane de ani.
Muzeul chihlimbarului de la Colţi are în colecţie peste 300 de piese de romanit, tip de chihlimbar unic în lume, care se găseşte în peste o sută de nuanţe. Piesa principală a muzeului este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie.
În colecţie se mai află un cercel din romanit care are conservat în el o furnică, despre care specialiştii spun că ar fi trăit cu trezeci de milioane de ani în urmă, şi o bucată de chihlimbar secţionată, care păstrează urme din scoarţa copacului din care a provenit răşina respectivă. Expoziția mai conține, pe lângă colecţia de pepite din „piatra soarelui”, cum mai este numită această piatră semipreţioasă, flori de mină, roci, fosile şi pietre semipreţioase, dar şi acte referitoare la exploatarea de chihlimbar, înscrisuri care probează vechimea locuirii pe aceste meleaguri, costume populare, obiecte de etnografie și altele.
În expoziția permanentă mai sunt prezentate bijuterii lucrate de meşteri locali și unelte folosite la prelucrarea chihlimbarului.
Colţi este singura localitate din ţară în care au existat mine de exploatare ale chihlimbarului, iar locul pare să fi fost binecuvântat. Cel mai vestit chihlimbar din lume era considerat a fi cel de la Colţi şi tot aici s-au şi descoperit cele mai multe nuanţe de pe mapamond: 260.
Pe raza comunei Colţi au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului care, însă, au fost închise rând pe rând. Unele dintre ele au fost detonate şi astupate iar altele au rămas deschise. Aici, localnicii continuă să sape după răşina preţioasă. Mai sunt şi alte locuri, cum ar fi Strâmba, Faţa Repede, Căteasca şi Dănciuleşti unde s-au găsit bucăţi foarte mari de chihlimbar şi unde sătenii caută chihlimbarul la suprafaţă.
În Colți erau, pe vremuri, meșteri în ale bijuteriilor, oameni prin mâinile cărora au trecut kilograme întregi de ambră. Se fabricau pipe, coliere, brățări, cercei. În 1952 din Chihlimbarul de la Colți, a fost comandată o pipă pentru Stalin. Bucata de abră aparținea unui localnic care nu ar fi vrut să renunțe la ea nici mort.