Festivalul Glasul Pietrei, din comuna Năeni

Festivalul Glasul Pietrei, din comuna Năeni

Glasul Pietrei este, din 2008, singurul festival din România dedicat pietrei și meșterilor cioplitori în piatră, fiind totodată și sărbătoarea dedicată locuitorilor din Năeni.
Este deja în tradiția serbării ca evenimentul folcloric va înceapă cu o scenetă în care un grup de tineri călare costumați în daci își fac apariția dintre stâncile dealului aducând cu ei “lupul dacic”, drapelul de luptă strămoșesc și un coș cu unelte de cioplit în piatră pe care-l predau pe scenă noii generații de cioplitori, simbol al continuității tradiției.
Serbarea cuprinde expoziții cu vinuri ale micilor producatori, comuna Năeni fiind situată pe cuprinsul podgoriei Dealul Mare. Meșterii pietrari fac demonstrații în fața publicului și organizează expoziții cu vânzare de obiecte cioplite.
An de an, petrecăreţii care vin la festival au parte de voie bună întreținute de mari artiști ai muzicii românești. Muzica de calitate, mititeii la grătar şi vinul podgorenilor din zona Istriţa nu sunt însă singurele atracţii pentru turiştii care aleg să petreacă în localitatea Năeni.
La 100 de metri distanţă de platoul care găzduieşte petrecerea, se află o tabără de sculptură în aer liber, realizată numai de copii, care a fost readusă la viață în 2008, după mai bine de un deceniu de uitare. Între 1986 și 1998, zeci de elevi de la licee de artă din țară au realizat an de an câteva sute de statui, pe culmea unui deal înalt de 600 de metri.
În zonă se mai află o biserică făurită în totalitate din calcar, chiar şi altarul fiind realizat dintr-un bloc de piatră, un cimitir vechi de două milenii și câteva peșteri în interiorul cărora se găsesc scoici, melci și corali fosilizați, dovadă că acolo era cândva fundul unei mări.