Festivalul Cârnaților de Pleșcoi

Festivalul Cârnaților de Pleșcoi

Cel mai faimos produs culinar al Buzăului sunt Cârnații de Pleșcoi, subţiri și foarte condimentați. Pentru că prin renumele lor au transformat într-un obiectiv turistic toată zona Berca, Pleșcoi fiind sat al acestei comune, în vecinătatea căreia sunt celebrii Vulcani Noroioși, localnicii de aici le-au închinat un festival care atrage sute de vizitatori la fiecare ediţie.
”Festivalul cârnaților de Pleșcoi” este organizat în fiecare an, în luna octombrie, pe esplanada pensiunii Casa Matei, din Berca. Aici sunt amenajate o mulțime de tarabe împodobite de sărbătoare, care ademenesc cu produsele de carmangerie specifice locului, precum cârnații de oaie afumați, uscați sau proaspeți, pastramă proaspătă de berbecuț, babic, vin din podgoriile învecinate, prăjituri de casă și pâine țărănească.
În deschiderea sărbătorii dedicate brandului culinar al Buzăului, oaspeții au ocazia să afle legenda haiducilor de la care vine rețeta tradițională de la membrii unui ansamblu folcloric, sosiți călare, îmbrăcați în straiele haiducilor și cu pistoalele la brâu.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt marcă tradiţională înregistrată de Ministerul Agriculturii, iar vestea lor s-a dus şi în afara graniţelor.
Au la bază carnea de oaie însă pot conţine şi carne de vită, mult cimbru, boia, ardei iute şi alte ingrediente pe care numai producătorii lor le știu. Odată atestaţi ca produs tradiţional pot fi vânduţi oriunde în Europa iar cumpărătorii au certitudinea că ceea ce consumă este garantat de statul român.
La prepararea cârnaților de Pleșcoi se folosesc ca ingrediente principale carne de oaie (85%), carne de vită (15%), usturoi, ardei iute, sare, maţ subţire de oaie. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanți și membrane naturale, fac ca produsele rezultate să rămână naturale și sănătoase. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul. La afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină.
Prima atestare a legăturii dintre localnicii din Pleșcoi și creșterea oilor vine din timpul lui Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele negustorilor brașoveni se pomenește de două transporturi de piei de oaie din Pâcle, un alt sat recunoscut din comuna Berca, și Pleșcoi, în valoare de aproape 1500 aspri, semn că în această zonă se tăiau multe animale, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor.
Legenda ”Cârnaților de Pleșcoi” spune că în zona dintre dealurile și vadul Buzăului își făcuse tabără o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaților munteni când aceștia veneau la târg la Buzău și, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă și cârnați.
Haiducii nu mai sunt, dar metoda pregătirii cârnaților de Pleșcoi a fost preluată de săteni. Ei au descoperit că oile lor au o carne cu gust special, puțin sărată și mai suculentă. Explicația este dată de faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol uriașe zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetația pășunilor. Carnea oilor din această zonă capătă astfel o savoare deosebită iar produsele derivate au un gust nemaiîntâlnit.
Metoda de preparare s-a transmis şi în localităţile învecinate satului Pleşcoi, precum Berca, Sătuc, Joseni, Răteşti, Pleşeşti, Pâcle, Mănăstirea Răteşti,Cojanu, Ţâţirligu, Viforâta, Băceni, Săpoca sau Măteşti. Începând cu secolul XIX, însă, acest produs a fost produs şi valorificat mai ales în satul Pleşcoi.

COADA LA CARNATI