Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Episcopia Buzăului este atestată documentar la 1525, în timpul lui Radu de la Afumaţi, data cea mai probabilă a înfiinţării sale fiind considerat anul 1500, în timpul domniei lui Radu cel Mare.
Complexul episcopiei este legat de centrul oraşului şi de parcul Crâng de o reţea subterană de tuneluri, care datează din secolul al 16-lea. Rolul acestora era acela de stocare a proviziilor şi de a furniza o cale de evacuare a cetăţenilor în caz de pericol.
Actuala catedrală episcopală este ctitoria voievodului Ţării Româneşti, Matei Basarab, şi are drept hram „Adormirea Maicii Domnului”.
Pictura din interior a fost realizată în stil neoclasic, de pictorii Nicolae Teodorescu şi Gheorghe Tăttărescu. Deosebit de valoroasă este şi pictura de pe catapeteasmă, executată cu foiţă de aur.
Biserica episcopală, construită din cărămidă, are ziduri groase şi este în formă de cruce.
Actualul palat episcopal a fost ridicat în anul 1844, peste pivniţele mari din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Numit şi Palatul Domnesc, el l-a găzduit în două rânduri pe Alexandru Ioan Cuza când avea trecere prin Buzău, așa cum s-a întâmplat în 1859 si 1860.
Complexul de clădiri ce alcătuiesc astăzi Arhiepiscopia Buzăului a cunoscut mai multe etape de construcţii, reconstucţii, refaceri şi restaurări care i-au modificat mult aspectul din vremea lui Matei Basarab.
În afară de biserică se mai păstrează din construcţiile secolului al XVII-lea partea inferioară a clopotniţei precum şi o fostă bucătărie pe latura de nord.
Arhiepiscopia a fost ridicată, în anul 2009, la rangul de Arhiepiscopie, având în jurisdicţie judeţele Buzău şi Vrancea. Din 10 martie 2013, Eparhia de la Curbura Carpaţilor este condusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian Spiridon.